Transformacja lokalnych systemów kolei w Polsce w XXI wieku w kontekście historycznych przemian transportu kolejowego - czasopisma, Redakcja (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2025)
Publikacja monografii „Transformacja lokalnych systemów kolei w Polsce w XXI wieku w kontekście historycznych przemian transportu kolejowego” stanowi próbę kompleksowego przedstawienia procesu transformacji lokalnych systemów kolei w Polsce wraz z opisem uwarunkowań, które kształtowały przebieg tego procesu. Perspektywa autora, współpracującego od lat z samorządowymi i pozarządowymi zarządcami infrastruktury, pozwala spojrzeć na zjawiska zachodzące w tym obszarze „od wewnątrz” i wziąć pod uwagę także kontrowersyjne, mało znane lub nieobecne w dyskusji naukowej uwarunkowania funkcjonowania lokalnych systemów kolei w Polsce. Koleje lokalne tworzą wyizolowane systemy techniczno-społeczno-ekonomiczne, zarządzane przez autonomicznych zarządców infrastruktury i obsługujące przewozy na ograniczonym, określonym obszarze oddziaływania (niezależnie od pozostałych podobnych systemów).