Zastosowanie miary entropii do badania zmian w zróżnicowaniu regionalnym Polski - Czyż, Teresa; Hauke, Jan (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2015)
W artykule przedstawiono zastosowanie entropijnej statystyki Shannona i algorytmu opracowanego przez Semple’a i Gauthier w badaniu zmian w zróżnicowaniu regionalnym Polski. Dokonano oceny wartości poznawczej tej metody ze względu na możliwość analizy relacji między nierównościami między- i wewnątrzregionalnymi.