Wydatki z wojewódzkich funduszy ochrony środowiska i gospodarki wodnej a redukcja zanieczyszczeń - Braun, Jan (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2025)
Celem opracowania jest zbadanie czynników wpływających na zmiany emisji zanieczyszczeń gazowych i pyłowych w województwach w Polsce w latach 2014–2023. W pracy wykorzystano metodę średniej logarytmicznej wskaźnika Divisia, zwanego również LMDI (Logarithmic Mean Divisia Index). Badania wykazały, że zwiększenie wydatków z wojewódzkich funduszy ochrony środowiska i gospodarki wodnej na ochronę powietrza atmosferycznego i klimatu skutkuje zmniejszeniem emisji zanieczyszczeń gazowych i pyłowych w danym województwie.