Przestrzenna koncentracja regionalnych źródeł wiedzy w Polsce: rola uczelni w procesie patentowania w latach 2020–2024 - Kędra, Arleta (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2025)
Artykuł analizuje przestrzenną koncentrację patentów udzielonych w Polsce w latach 2020–2024, uwzględniając rolę uczelni publicznych w procesie generowania innowacji. Wyniki wskazują na dominację Warszawy i Krakowa jako głównych źródeł wiedzy oraz ujawniają regionalne dysproporcje w aktywności innowacyjnej. Wśród miast o łącznej liczbie patentów przewyższającej 500 znalazły się również Lublin, Wrocław i Poznań. Województwa śląskie, mazowieckie, wielkopolskie, łódzkie i pomorskie charakteryzują się wyższą liczbą małych (o małej liczbie uzyskanych patentów) źródeł wiedzy, natomiast lubuskie, kujawsko-pomorskie i warmińsko-mazurskie niewielką liczbą ośrodków i o niskiej aktywności patentowej. Udowodniono, że uczelnie stanowią główne źródło wiedzy, generując znaczną część patentów w badanych miastach, a Lublin jest dominującym ośrodkiem pod względem liczby patentów przypadających na 100 000 mieszkańców oraz na jedną uczelnię.