Regionalne zróżnicowanie środowiskowej efektywności rolnictwa w Polsce - Kijek, Tomasz; Nowak, Anna (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2025)
Celem opracowania jest ocena środowiskowej efektywności rolnictwa w Polsce na poziomie województw. W badaniu zastosowano metodę DEA (Data Envelopment Analysis). Pozwoliło to na przeprowadzenie oceny efektywności produkcyjnej oraz efektywności środowiskowej badanych regionów. W przypadku ośmiu województw od- notowano pełną efektywność produkcyjną, a włączenie do modelu komponentu środowiskowego (emisji gazów cieplarnianych) nie spowodowało pogorszenia miejsca wśród badanych województw. W odniesieniu do pozostałych regionów obserwuje się zmiany pozycji w rankingu dotyczącego wskaźnika efektywności środowiskowej w stosunku do efektywności produkcyjnej. Z badań wynika, że redukcja tylko niechcianych rezultatów jest w przypadku produkcji rolniczej bardzo trudna, natomiast możliwa jest jednoczesna redukcja rezultatów pozytywnych i negatywnych.