Innowacyjność w Polsce z perspektywy regionalnej - Podstawka, Beata (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2025)
Celem artykułu jest analiza i ocena zróżnicowania potencjału innowacyjnego, jak również poziomu innowacyjności regionów w Polsce w okresie 2010–2022. W opracowaniu dokonano oceny podstawowych mierników innowacyjności dotyczących aktywności innowacyjnej, nakładów, efektów oraz współpracy podejmowanej w ramach aktywności innowacyjnej. W celu kompleksowej oceny poziomu innowacyjności województw w Polsce wykorzystano jedną z metod wielowymiarowej analizy porównawczej – skonstruowano syntetyczny wskaźnik z wykorzystaniem metody wzorca rozwoju Hellwiga.