Wpływ polityki regionalnej na poziomie NUTS 2 na rozwój gospodarki cyfrowej w Polsce - Rykała, Piotr (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2025)
Artykuł analizuje wpływ polityki regionalnej na poziomie NUTS 2 na rozwój gospodarki cyfrowej w Polsce. W badaniu zestawiono treść strategii rozwoju 16 województw do 2030 r. z aktualnymi wskaźnikami opisującymi stan cyfryzacji. Zastosowano analizę jakościową oraz ilościową, uzupełnioną taksonomią, która pozwoliła wyodrębnić trzy poziomy rozwoju cyfrowego. Wyniki pokazują znaczące różnice regionalne – w niektórych województwach polityka regionalna wzmacnia istniejący potencjał, w innych pełni funkcję aspiracyjną. Wskazano również przypadki braku spójności między strategiami a rzeczywistością. Artykuł kończy się refleksją nad ograniczeniami badania i propozycją dalszych kierunków analizy, w tym badań korelacyjnych oraz oceny wdrażania polityk cyfrowych.