Aktywność przedsiębiorstw z kapitałem zagranicznym w województwach opolskim i świętokrzyskim - Pastuszka, Sławomir (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2025)
Celem artykułu jest ocena aktywności przedsiębiorstw z kapitałem zagranicznym w województwach opolskim i świętokrzyskim w latach 2005–2023 oraz zależności między wielkością kapitału zagranicznego a PKB i przeciętnymi płacami. Na podstawie badania wykazano, że aktywność podmiotów z kapitałem zagranicznym w obydwu województwach utrzymuje się poniżej średniego poziomu w kraju. Korzystniej jednak kształtuje się sytuacja w województwie opolskim, gdzie można dostrzec tendencje powstawania struktur klastrowych w zaawansowanych technicznie rodzajach działalności przemysłowej: elektrotechnice i motoryzacji. W województwie świętokrzyskim inwestorzy zagraniczni największe środki ulokowali w zakłady produkujące materiały budowlane. Zakres i perspektywy aktywności tych podmiotów determinuje dostępność zasobów mineralnych. W przypadku tego województwa, w odróżnieniu od opolskiego, nie można stwierdzić, że istnieje istotna statystyczna zależność między wolumenem inwestycji podmiotów zagranicznych a PKB per capita i średnią płacą.