Rola błękitno-zielonej infrastruktury w kształtowaniu zdolności adaptacyjnych miast do zmian klimatu. Studium wybranych miast województwa wielkopolskiego położonych w dolinie Warty - Bródka, Sylwia; Święczkowska, Oliwia (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2025)
Artykuł przedstawia wyniki oceny potencjału ekologicznego miast w aspekcie adaptacji i mitygacji do zmian klimatu. Do badań wytypowano pięć miast województwa wielkopolskiego położonych w dolinie Warty: Luboń, Oborniki, Puszczykowo, Pyzdry i Sieraków. Analizę oparto na inwentaryzacji elementów błękitno-zielonej infrastruktury (BZI) z uwzględnieniem ich struktury rodzajowej, funkcji oraz układu przestrzennego. W ocenie zastosowano system wskaźników określających rolę BZI w kształtowaniu odporności miast na zagrożenia wynikające ze zmian klimatu. W związku z tym wskaźniki zagregowano do czterech głównych kategorii cech, takich jak: różnorodność przyrodnicza, modułowość struktur przyrodniczych, łączność ekologiczna oraz funkcjonalność ekologiczna. W podsumowaniu wyników badań zidentyfikowano mocne i słabe cechy błękitno-zielonej infrastruktury w poszczególnych miastach oraz przeprowadzono charakterystykę działań kierunkowych zawartych w lokalnych dokumentach strategicznych, które uwzględniają BZI oraz jej rolę w adaptacyjnym zarządzaniu miastami. W tym celu dokonano przeglądu opracowań z zakresu planowania przestrzennego oraz ochrony środowiska.