Rynek powierzchni magazynowych w Wielkopolsce: kondycja i perspektywy rozwoju - Maryniak, Anna (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2025)
Polska jest jednym z liderów wynajmu powierzchni magazynowych w Europie, a region wielkopolski ma blisko jedną piątą udziału w krajowej powierzchni magazynowej, co czyni go jednym z kluczowych regionów logistycznych w Polsce. Celem rozważań jest ocena dynamiki zmian na rynku powierzchni magazynowych w Wielkopolsce ze szczególnym uwzględnieniem jego reakcji na sytuacje kryzysowe. Między innymi ustalono, że pandemia pozytywnie wpłynęła na rynek magazynowy, a wojna na Ukrainie negatywnie. Rynek wielkopolski jest wysoko wrażliwy w odniesieniu do podaży istniejącej, nowej, planowanej i w budowie oraz poziomu pustostanów. Popyt powoli wzrasta, niemniej jest ponad dwa razy niższy niż w czasie popandemicznym. Według ujęcia strukturalnego dominują obiektu typu big-box i BTS. Rynek wielkopolski parametrycznie sukcesywnie przesuwa się w kierunku najsilniejszych regionów powierzchni magazynowych.