Czy w Poznaniu łatwo o własne mieszkanie? Analiza dostępności mieszkaniowej na tle największych miast w Polsce - Górska, Anna (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2025)
Zapewnienie dostępności mieszkaniowej jest jednym z kluczowych współczesnych wyzwań społeczno-gospodarczych. Świadczy również o jakości życia w mieście i regionie. W ostatnich latach kwestia dostępności odgrywa coraz większą rolę szczególnie w obliczu zmian demograficznych oraz konieczności zrównoważonego rozwoju rynku mieszkaniowego. Zmiany zachodzące na rynku zarówno pod względem warunków ekonomicznych, jak i regulacji prawnych i polityki mieszkaniowej powodują, że zmienia się dynamika dostępności mieszkań – do zakupu i na wynajem. Celem artykułu jest w pierwszej kolejności przedstawienie zasobów mieszkaniowych Poznania, a następnie analiza dostępności mieszkaniowej w Poznaniu na tle największych miast w Polsce w kontekście zakupu mieszkania i najmu. Wskaźniki dostępności mieszkaniowej takie jak relacja ceny zakupu do dochodu, liczba lat pracy potrzebna do zakupu mieszkania oraz poziom czynszów – pozwolą na ocenę sytuacji w Poznaniu.