Region wielkopolski na ścieżce rozwoju społeczno-gospodarczego w latach 2000–2014 - Czyż, Teresa; Perdał, Robert (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2016)
Artykuł zawiera opis diagnostyczny procesu rozwoju społeczno-gospodarczego regionu wielkopolskiego w latach 2000–2014, tj. w okresie nowych uwarunkowań politycznych, społecznych i gospodarczych. Składa się z trzech części problemowych. W pierwszej części przedstawiono dynamikę gospodarki regionu wielkopolskiego, główne kierunki rozwoju i tempo ich zmian na tle kraju i innych polskich województw. Podjęto również próbę rozpoznania barier rozwojowych województwa wielkopolskiego. W drugiej części, przyjmując, że kapitał ludzki jest ważnym czynnikiem rozwoju regionalnego, poddano analizie aspekty demograficzno-społeczne kształtowania się tego kapitału w regionie wielkopolskim. W trzeciej części zbadano oddziaływanie kapitału ludzkiego na poziom rozwoju gospodarczego regionu wielkopolskiego i sformułowano model regresyjny oparty na szeregach czasowych.