Zróżnicowanie funkcjonalne miast województwa wielkopolskiego - Konecka-Szydłowska, Barbara; Maćkowiak, Henryk (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2016)
Celem niniejszej pracy jest przedstawienie zmian funkcjonalnych dokonujących się w gospodarce miast województwa wielkopolskiego. Badany zbiór miast liczy 109 ośrodków. Zakres czasowy pracy obejmuje lata 2009 i 2015. Podstawę opracowania stanowią materiały zakupione w Urzędzie Statystycznym w Poznaniu. Są to dane dotyczące zarówno liczby pracujących, jak i liczby podmiotów gospodarczych zarejestrowanych w systemie REGON według sekcji i działów Polskiej Klasyfikacji Działalności z 2007 r. Badanie zmian funkcjonalnych przeprowadzono przy uwzględnieniu klas wielkościowych miast oraz w układzie: miasta aglomeracji poznańskiej–pozostałe miasta województwa wielkopolskiego.