Rozwój funkcji mieszkaniowej w aglomeracji poznańskiej w świetle polityki przestrzennej samorządów lokalnych - Mikuła, Łukasz (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2016)
Celem artykułu jest rozpoznanie głównych potencjałów oraz problemów rozwojowych mieszkalnictwa w aglomeracji poznańskiej w aspekcie przestrzennym oraz wskazanie kierunkowych działań w zakresie polityki mieszkaniowej i planowania przestrzennego. W ramach przeprowadzonych badań zdiagnozowano dotychczasowe tendencje w dziedzinie mieszkalnictwa w aglomeracji oraz perspektywy ich dalszego rozwoju w świetle polityki przestrzennej samorządów lokalnych. Wykorzystując materiały zgromadzone w trakcie prac nad „Koncepcją kierunków rozwoju przestrzennego Metropolii Poznań”, przeanalizowano przestrzenny rozkład obszarów wyznaczonych w tym dokumencie jako predysponowane do rozwoju funkcji mieszkaniowych. Artykuł kończą rekomendacje kierunkowe odnoszące się do optymalizacji lokalnej polityki przestrzennej i mieszkaniowej w świetle wniosków wypływających z analiz na poziomie aglomeracyjnym.