Lokalne prognozy demograficzne jako podstawa planowania sieci szkolnej – przykład gmin Tarnowo Podgórne i Rokietnica w aglomeracji poznańskiej - Bąkowska, Edyta; Kaczmarek, Tomasz; Walaszek, Marzena (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2016)
Gminy aglomeracji poznańskiej, szczególnie te graniczące z Poznaniem, charakteryzuje w ostatnich latach duża dynamika przyrostu ludności, wynikająca przede wszystkim z napływu nowych, młodych mieszkańców. Zmiany liczby i struktury ludności według wieku powodują, że władze publiczne stają przed poważnymi wyzwaniami związanymi z zapewnieniem dostępności szkół dla dzieci i młodzieży. Gminy Tarnowo Podgórne i Rokietnica są przykładami gmin, w których wzrost liczby mieszkańców i odmłodzenie populacji spowodowały w ostatnich latach poważne obciążenie szkół, a tym samym skłoniły władze lokalne do opracowania długofalowej polityki oświatowej w oparciu o prognozy demograficzne. Celem artykułu jest przedstawienie metodyki prognozowania przyszłej liczby uczniów w szkołach oraz wyników prognoz demograficznych dla gmin Tarnowo Podgórne i Rokietnica wykonanych przez autorów na zlecenie tych gmin.