Wybory do Sejmu w 2015 r. w województwie wielkopolskim: odmienności przestrzenne w kontekście subregionalnym i lokalnym - Matykowski, Roman; Kulczyńska, Katarzyna (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2016)
Celem niniejszego opracowania jest charakterystyka orientacji politycznych elektoratu województwa wielkopolskiego ujawnionych w wyborach do Sejmu w dniu 25.10.2015 r. w przekroju terytorialnym 35 powiatów. Na podstawie wskaźnika proporcji poparcia dwóch czołowych partii wyznaczono obszary przewagi Platformy Obywatelskiej oraz dwa rodzaje obszarów o przewadze poparcia Prawa i Sprawiedliwości, a na podstawie analizy składowych głównych – 8 typów elektoralnych powiatów. Określono też rolę kobiet-kandydatek na posłanki w czterech okręgach wyborczych województwa oraz oceniono ich pozycję w wyborach w okręgu nr 36 (Kalisz) w przekroju 13 powiatów. Podjęto również symulację podziału 40 mandatów poselskich w województwie na podstawie wyników wyborów do Sejmu w różnych układach organizacyjno-terytorialnych.