Wprowadzenie - Churski, Paweł (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2026)
Zapraszamy Państwa do zapoznania się z nr 78 czasopisma „Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna” przygotowywanego przez Wydział Geografii Społeczno-Ekonomicznej i Gospodarki Przestrzennej Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Stanowi on zbiór dziesięciu artykułów opracowanych przez autorów z ośrodków naukowych z całej Polski w formule varia. W tomie tym autorzy poruszają zróżnicowane zagadnienia dotyczące uwarunkowań, przebiegu i konsekwencji procesów rozwoju społeczno-gospodarczego zachodzących w Polsce zarówno na poziomie regionalnym, jak i lokalnym, analizują znaczenie kapitału społecznego w kształtowaniu współczesnych procesów rozwojowych, dzielą się wynikami swoich badań odnoszącymi się do funkcjonowania samorządu lokalnego w Polsce oraz wyzwań związanych ze zwiększaniem partycypacji społecznej w jego funkcjonowaniu. Wskazują również na skutki zmian, jakie zaszły w Polsce w sferze planowania przestrzennego, omawiając ich następstwa dla zagospodarowania przestrzeni.