Rola religii w kształtowaniu poziomu szarej strefy. Przypadek polskich regionów - Buszko, Andrzej (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2026)
W artykule podjęto próbę ustalenia związku pomiędzy poziomem religijności a szarą strefą w regionach Polski. Zarówno poziom religijności, jak i szarej strefy bardzo różni się w poszczególnych regionach. Indeks korelacji Spearmana został użyty do ustalenia związku pomiędzy badanymi kategoriami. Na podstawie wyniku (0,108; p < 0,1) należy stwierdzić istotny pozytywny związek pomiędzy religijnością a poziomem szarej strefy. Poziom szarej strefy został ustalony za pomocą narzędzia MIMIC. Poziom religijności zidentyfikowano na podstawie danych z Narodowego Spisu z 2021 r. Religijność może kształtować moralność społeczną, ale okazuje się mniej efektywna w redukowaniu szarej strefy.