Dobre praktyki w projektowaniu zielonych budżetów obywatelskich w Polsce - Wetoszka, Piotr (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2026)
Celem artykułu jest identyfikacja dobrych praktyk w projektowaniu zasad funkcjonowania zielonych budżetów obywatelskich w Polsce oraz wskazanie możliwych sposobów udoskonalenia tego narzędzia. Badaniem objęto 13 polskich samorządów, które wdrożyły swoje procedury w latach 2016–2024. Badania wykazały zróżnicowanie podejść w projektowaniu zielonych budżetów obywatelskich przez polskie samorządy. Obok procedur wyróżniających się pozytywnie (Łódź, Ustka) zidentyfikowano liczne rozwiązania o konstrukcjach umiarkowanie lub nieznacznie związanych z ideą sprawiedliwości ekologicznej. W doskonaleniu zielonych budżetów obywatelskich należy skupić się m.in. na konsekwentnym włączaniu społeczeństwa obywatelskiego na etapach selekcji zadań (niezależnie od przyjętego trybu ich wyłaniania), a także ewaluacji procedury oraz projektowania jej zasad.