W stronę samopodtrzymywalności regionów. Perspektywa strategii inteligentnych specjalizacji - Redakcja czasopisma (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2026)
Maciej Tarkowski Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego, Gdańsk 2025, 366 s.,ISBN 978-83-8206-752-1 Autor podjął próbę określenia prawidłowości rządzących transformacją regionów do samopodtrzymywalności, w szczególności wskazania terytorialnie zróżnicowanych mechanizmów oraz przyczyn porażek i sukcesów w zwiększaniu stopnia samopodtrzymywalności produkcji i konsumpcji. To główny cel rozważań prowadzonych na płaszczyźnie teoretycznej i empirycznej. Osadzono je w perspektywie strategii inteligentnych specjalizacji, stanowiących narzędzie terytorialnie ukierunkowanej polityki innowacyjnej Unii Europejskiej. Strategie te wdrożono po raz pierwszy na szeroką skalę w ramach długoterminowego budżetu UE na lata 2014–2020. Stworzyło to okazję do wglądu w oddziaływanie nowych narzędzi publicznej interwencji na procesy rozwoju regionalnego. Architektura strategii, oparta z jednej strony na oddolnych procesach przedsiębiorczego odkrywania, z drugiej – na zbiorowym, społecznie legitymowanym definiowaniu priorytetów rozwojowych, pozwoliła w wieloaspektowy sposób prześledzić procesy formowania regionalnych ścieżek ewolucji gospodarczej.