Czynniki sukcesu wdrażania systemów rowerów miejskich: wnioski z implementacji systemu Mevo 2.0 w metropolii OMGGS w Polsce - Chmiel, Beata; Wierzbowski, Patryk; Dominikowski, Kacper (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2026)
W artykule przeanalizowano kluczowe czynniki sukcesu i bariery rozwoju systemów ro-werów publicznych (BSS) w miastach. Wykorzystano metodę studium przypadku systemu Mevo 2.0 w aglomeracji Gdańsk–Gdynia–Sopot oraz benchmarking strategiczny, w którym porównano Mevo 2.0 z BSS operującymi w polskich miastach (N = 63). Analiza wykazała, że duże miasta borykają się z wyzwaniami związanymi z ograniczeniami finansowymi i planowaniem przestrzennym, podczas gdy średniej wielkości miasta osiągają lepsze wyniki w zakresie funkcjonowania systemów BSS. Zbyt duża liczba systemów BSS może prowadzić do problemów komunikacyjnych i nadmiernej podaży. Dlatego władze miejskie powinny priorytetowo traktować udział społeczeństwa, inwestycje infrastrukturalne i planowanie przestrzenne w celu zwiększenia efektywności systemów BSS.