Klastry meblarskie w Swarzędzu i Kępnie – ścieżki rozwoju i przepływy wiedzy - Dyba, Wojciech (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2017)
W artykule przedstawione zostały dwa wielkopolskie klastry meblarskie: w Swarzędzu oraz Kępnie i jego okolicach. Zaprezentowano przegląd źródeł wtórnych i danych statystycznych na temat meblarstwa na tych obszarach w ujęciu historycznym, pokazujący ich ścieżkę rozwoju. Omówiono wyniki badań ankietowych nad przepływami wiedzy w Swarzędzkim Klastrze Producentów Mebli (będącym organizacją klastrową) oraz „Kępińskim zagłębiu meblowym” – klastrze o dotychczas niesformalizowanym statusie. W okresie poprzedzającym badanie w klastrze swarzędzkim dużą rolę w przepływach wiedzy odgrywały kontakty osobiste oraz współpraca z jednostkami naukowymi, w klastrze kępińskim korzystano raczej z wewnętrznych zasobów firm oraz ogólnodostępnych źródeł wiedzy (w szczególności internetowych).