Poziom i struktura bezrobocia w powiecie gostyńskim z uwzględnieniem zjawiska emigracji zarobkowej - Piecuch, Patrycja; Matykowski, Roman (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2017)
Rynek pracy jest jedną z ważnych płaszczyzn zarówno analizy przestrzenno-ekonomicznej, jak i przestrzenno-społecznej. Pierwszym, poglądowym celem opracowania jest charakterystyka zmian poziomu bezrobocia w województwie wielkopolskim w latach 1999–2016 w układzie powiatów. Drugim celem jest rozpoznanie zmian poziomu i struktury bezrobocia – w skali uznawanej często przez geografów za subregionalną, a przez ekonomistów za lokalny rynek pracy – w powiecie gostyńskim w latach 1999–2014. Efektem perturbacji na rynku pracy subregionu gostyńskiego (o ponadprzeciętnej dla województwa stopie bezrobocia) była emigracja zarobkowa mieszkańców powiatu. Cechy i opinie 70 takich emigrantów ustalone na podstawie badań ankietowych stanowią uzupełnienie rozpoznania rynku pracy. Na wybór powiatu gostyńskiego jako obiektu badań wpływ miało jego położenie (a zwłaszcza oddalenie od Poznania) oraz stosunkowo słabo rozpoznany rynek pracy.