Wykorzystanie zasobów lokalnych do realizacji projektów w ramach programu LEADER 2007–2013 w województwie wielkopolskim - Hoffmann, Robert (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2017)
Program LEADER pozwala na pozyskanie dodatkowych środków finansowych w celu realizacji projektów, które wykorzystują i poprawiają istniejące zasoby lokalne na obszarach funkcjonowania lokalnych grup działania. Województwo wielkopolskie jest zróżnicowane pod względem zasobów przyrodniczych i infrastruktury technicznej, co przekłada się na wielkość i liczbę realizowanych projektów na obszarach funkcjonowania LGD.