Czynniki lokalizacji „drugich domów” na przykładzie powiatu brodnickiego - Matulewski, Paweł; Tomczak, Paulina (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2013)
W ostatnich dziesięcioleciach przemiany społeczno-gospodarcze zapoczątkowały kształtowanie się sprzyjających warunków dla rozwoju stylu życia opartego na dwóch domach. Większa ilość wolnego czasu i bogacenie się ludności spowodowały, że z czasem posiadanie drugiego domu stało się osiągalne dla coraz szerszej grupy społecznej. „Drugie domy” znaleźć można w najrozmaitszych miejscach, lecz o ich powstaniu zawsze decydowały pewne czynniki lokalizacji. Celem artykułu jest ich zidentyfikowanie i utworzenie hierarchii ważności. W pierwszej części opracowania dokonano przeglądu zagranicznej i polskiej literatury przedmiotu na temat rozwoju „drugich domów”. Następnie przedstawiono wyniki badania ankietowego dotyczącego poznania motywów wyboru na lokalizację „drugiego domu” powiatu brodnickiego w województwie kujawsko- pomorskim.