Aspekty gospodarcze rozwoju lotnictwa oraz przemysłu lotniczego w Jeleniej Górze i subregionie - Zielińska, Sara (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2013)
W artykule podjęto próbę analizy aspektów gospodarczego rozwoju lotnictwa oraz przemysłu lotniczego w Kotlinie Jeleniogórskiej. Naświetlając fakty historyczne, związane z Jelenią Górą jako kolebką polskiego szybownictwa, starano się wskazać unikalne w skali kraju i Europy tradycje związane z lotnictwem sportowym w sensie turystyki i przemysłu, które jak w dalekiej i bliskiej przeszłości, tak i obecnie mają wpływ na pobudzenie rozwoju gospodarczego całego subregionu. Aspektem kreującym rozwój społeczno-gospodarczy danego subregionu są niewątpliwie jego powiązania z otoczeniem w wąskim i szerokim jego rozumieniu. W przypadku omawianego obszaru w artykule przedstawione zostaną powiązania sieciowe zakładów przemysłowych występujące do okresu transformacji gospodarczej w Polsce oraz nowoczesne powiązania sieciowe w formie klastrów.