Programy miejskie w ramach polityki regionalnej Unii Europejskiej - Resiński, Tomasz (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2012)
Z działalnością Unii Europejskiej na polu wspierania rozwoju regionalnego wiele podmiotów wiąże duże nadzieje. Wśród nich są także miasta, w których mieszka obecnie 72% obywateli UE. Miasta, zwłaszcza duże, będące biegunami wzrostu gospodarczego oraz centrami innowacji i rozwoju, nie były jak dotąd objęte silnym wsparciem funduszy unijnych, które kierowane są w szczególności do uboższych regionów Europy. Celem niniejszej publikacji jest ocena dotychczasowych działań podejmowanych przez Unię Europejską wobec obszarów miejskich, jak również przedstawienie rozwiązań mających na celu uskutecznienie wymiaru miejskiego polityki regionalnej Unii Europejskiej po 2013 r. Badania oparte zostały na serii poszerzonych wywiadów eksperckich przeprowadzonych z przedstawicielami miast będących bezpośrednimi beneficjentami analizowanych programów, reprezentantami instytucji europejskich, organów państwowych oraz stowarzyszeń samorządowych, a także naukowcami i ekspertami ds. polityki miejskiej.