Założenia i możliwości współpracy transnarodowej między metropoliami na przykładzie Poznania i Berlina - Tölle, Alexander (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2012)
Konieczność tworzenia transnarodowych sieci powiązań między regionami jest skutkiem postępującej integracji europejskiej oraz globalizacji stosunków społeczno- gospodarczych. W ramach zarządzania rozwojem metropolii europejskich strategie z dziedzin wymiany doświadczeń, lobbingu, realizacji projektów i specjalizacji razem z innymi metropoliami odgrywają coraz ważniejszą rolę w reagowaniu na zmieniające się wyzwania. Istnieją także pola działania, na których współpraca między sąsiadującymi ze sobą regionami metropolitalnymi może ułatwić rozwiązania pewnych problemów. Z tej perspektywy wstępna analiza możliwości współpracy między regionami metropolitalnymi Poznania i Berlina – na tle członkostwa obu regionów w Partnerstwie-Odra – ukazuje istnienie wspólnych interesów, które mogą się przyczyniać do powstawania transnarodowych sieci powiązań.