Rozwój zrównoważonego rolnictwa w Polsce - Kołodziejczak, Anna (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2012)
Artykuł dotyczy teoretycznych aspektów zrównoważonego rozwoju rolnictwa (pojęcie, cele) oraz przedstawia wyniki badań zmian przestrzennych, jakie nastąpiły w latach 2004–2010 w wyniku wpływu instrumentów WPR na zrównoważony rozwój rolnictwa w Polsce. Instrumentami finansowymi wspierającymi zrównoważony rozwój rolnictwa są pakietyprogramu rolnośrodowiskowego: „Rolnictwo zrównoważone”, „Rolnictwo ekologiczne”, „Ekstensywne trwałe użytki zielone”, „Ochrona gleb i wód” oraz działanie „Wsparcie działalności rolniczej na obszarach o niekorzystnych warunkach gospodarowania” realizowane w ramach PROW 2004–2006 i PROW 2007–2013.