Współpraca transgraniczna lokalnych społeczności na zewnętrznej granicy Unii Europejskiej – przykład Karelii - Dyba, Wojciech M.; Gonciarski, Łukasz (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2011)
Celem artykułu jest prezentacja wyników badań dotyczących współpracy transgranicznejw Karelii, regionie położonym na pograniczu fińsko-rosyjskim. Analiza zjawiska została oparta na danych empirycznych zgromadzonych metodą badań terenowych, które były wykonane w trzech fińskich miejscowościach: Joensuu, Kitee i Ilomantsi. Na podstawie ankiet i wywiadów przeprowadzonych z przedstawicielami lokalnych społeczności ukazano charakter oraz intensywność różnych aktywności podejmowanych na zewnętrznej granicy Unii Europejskiej.