Spójność a przestrzeń – dylematy polityki regionalnej - Churski, Paweł (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2011)
Celem artykułu jest analiza zależności, jakie występują między polityką regionalną a koncepcją spójności, ze szczególnym zwróceniem uwagi na rolę przestrzeni w ich formułowaniu i przemianach. Koncepcja spójności wiąże się bezpośrednio z działaniami podejmowanymi w ramach polityki regionalnej, której nadrzędnym celem jest interwencja w mechanizm rynkowy w celu ograniczania skali zróżnicowań rozwojowych. Znaczenie pojęcia przestrzeni w koncepcji spójności, zwłaszcza w kontekście wykorzystania jej w polityce regionalnej, ulegało w ostatnich latach istotnej ewolucji.Wartykule zwraca się uwagę na najbardziej istotne elementy tego procesu.