Zróżnicowanie regionalne pomocy społecznej na obszarach wiejskich w Polsce - Kaczmarek, Urszula (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2011)
Celem artykułu jest przedstawienie wybranych współczesnych problemów społecznych rozwoju obszarów wiejskich w Polsce i ich zróżnicowania terytorialnego w odniesieniu do działań pomocy społecznej. Jest to pośrednia metoda identyfikacji procesów marginalizacji wsi, różnicowania się obszarów wiejskich w kierunku ich polaryzacji, a także potencjału kapitału ludzkiego na wsi. Analiza dynamiki, zakresu i zróżnicowania regionalnego pomocy społecznej na terenach wiejskich pozwala na ilościowe ujęcie problemów społecznych, mających najczęściej charakter jakościowy.