Sytuacja demograficzna wsi w województwie lubuskim - Polna, Małgorzata (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2011)
Wartykule przedstawiono sytuację demograficzną obszarów wiejskich w województwie lubuskim w 2009 r. Ukazano ją na tle procesów demograficznych zachodzących w latach 1995–2009. Omówiono zmiany liczby ludności wiejskiej, ruch naturalny i migracyjny, strukturę ludności według płci i wieku oraz ich rozkłady przestrzenne.Wskazano na różnicujące je czynniki. Zwrócono także uwagę na odmienność badanych procesów na wsi i w mieście.