Sprzedaż gruntów z zasobu Własności Rolnej Skarbu Państwa w Poznaniu i powiecie poznańskim w latach 2000–2009 - Maćkiewicz, Barbara (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2011)
Celem artykułu jest analiza sprzedaży niezabudowanych gruntów z zasobu Własności Rolnej Skarbu Państwa w Poznaniu i powiecie poznańskim w latach 2000–2009. Szczegółowa analiza dotyczy zarówno wartości obrotu, liczby transakcji, jak i powierzchni sprzedanego gruntu. Badanie dotyczy także struktury nabywców uczestniczących w obrocie. Zakres przestrzenny opracowania obejmuje 17 gmin powiatu poznańskiego oraz miasto Poznań.