Rozwój rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2006–2009 - Kacprzak, Ewa; Kołodziejczak, Anna (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2011)
Celem artykułu jest przedstawienie wyników badań zróżnicowania przestrzennego rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2006–2009. Ten sposób gospodarowania znajduje w Polsce coraz więcej zwolenników. Podjęte działania prawne i interwencyjne środki finansowe po akcesji Polski do UE szybko przełożyły się na 25-krotny wzrost liczby oraz 30-krotny wzrost powierzchni gospodarstw ekologicznych w Polsce w latach 2001–2009. Dynamicznemu wzrostowi „ekogospodarstw” towarzyszył rozwój przetwórstwa produktów ekologicznych. W latach 2006–2009 w Polsce liczba podmiotów zajmujących się przetwarzaniem ekologicznych produktów rolnych wzrosła niemal o 80%.