Współdziałanie międzygminne w chojnicko-człuchowskim zespole miejskim - Kołsut, Bartłomiej (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2010)
Opracowanie koncentruje się na problematyce współdziałania międzygminnego pomiędzy czterema gminami województwa pomorskiego: gminą miejską Chojnice, gminą miejską Człuchów, gminą wiejską Chojnice i gminą wiejską Człuchów. Tworzą one zwarty przestrzennie i wzajemnie powiązany obszar, co znalazło wyraz w dokumentach polityki regionalnej województwa. Wopracowaniu dokonano analizy wybranych przykładów współdziałania. Podjęta została również próba określenia możliwości powstania instytucjonalnej formy współpracy badanych gmin.