Rozwój szkolnictwa wyższego w województwie lubuskim w latach 2000–2008 - Dura, Magdalena (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2010)
Współcześnie istotnym czynnikiem rozwoju gospodarczego regionu staje się kapitał ludzki. Istotną rolę w kształtowaniu kapitału ludzkiego odgrywa poziom wykształcenia ludności regionu. Poziom wykształcenia wiąże się ściśle z rozwojem edukacji, szczególnie w zakresie szkolnictwa wyższego. Celem niniejszego opracowania jest analiza rozwoju szkolnictwa wyższego w województwie lubuskim jako czynnika warunkującego kształtowanie się kapitału ludzkiego. W postępowaniu badawczym analizie poddaje się rozwój szkolnictwa wyższego mierzonego wielkością jego bazy instytucjonalno-organizacyjnej, liczbą studentów i kadrą naukowo-dydaktyczną.