Zastosowanie ewidencji gruntów i budynków w badaniach przestrzennych zmian zabudowy na przykładzie Skarżyska-Kamiennej - Korczyński, Karol (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2018)
Głównym celem pracy było dokonanie opisu zmian zabudowy w Skarżysku-Kamiennej na podstawie danych z ewidencji gruntów i budynków. W literaturze przedmiotu odnaleziono liczne prace na temat zmian zabudowy, ale rzadko stosowano w nich dane katastralne. Niemniej jednak oparto na nich wiele opracowań kartograficznych. Z tego względu dużo uwagi poświęcono opisowi metody badania i danych źródłowych. Zidentyfikowano niekompletność pozyskanej bazy danych. Mimo to możliwe było zminimalizowanie jej wpływu na wyniki przy użyciu dodatkowych źródeł. Pozyskane dane umożliwiły przeprowadzenie badań z dokładnością do pojedynczych budynków.