Definiowanie koncepcji hybrydyzacji rozwoju - Drobniak, Adam (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2019)
Zamierzeniem artykułu jest próba zdefiniowania koncepcji hybrydyzacji rozwoju, a także zainicjowanie dyskusji, w jaki sposób podejście to może wzbogacać współczesne koncepcje rozwoju wykorzystywane w ekonomii regionalnej i geografii ekonomicznej. Artykuł ma charakter teoretyczny i bazuje na metodyce studiów literaturowych. W pierwszej części przedstawiono wprowadzenie do problematyki hybrydyzacji rozwoju w kontekście współczesnych zjawisk globalizacyjnych. W kolejnej przybliżono pojęcia związane z hybrydyzacją rozwoju. Następnie poddano analizie ujęcie sektorowe i przestrzenne hybrydyzacji oraz sformułowano propozycję ogólnego ujęcia tej koncepcji. Artykuł kończą rozważania na temat znaczenia hybrydyzacji rozwoju w kontekście wybranych współczesnych koncepcji rozwoju wykorzystywanych w ekonomii regionalnej i geografii ekonomicznej.