Rozwój gospodarczy najmniejszych miast w województwie zachodniopomorskim - Cudo, Mateusz (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2019)
Artykuł ma na celu określenie poziomu rozwoju gospodarczego najmniejszych miast w województwie zachodniopomorskim na podstawie zmian wybranych wskaźników w czasie. Dotyczy tych ośrodków, których liczba ludności w badanym okresie – między rokiem 2002 a 2016 – wynosiła poniżej 2 tys. osób. Zawarte w pracy dane statystyczne pochodzą z Banku Danych Lokalnych GUS oraz materiałów urzędowych poszczególnych ośrodków. W badaniach wykorzystano wskaźnik syntetyczny jako sumę standaryzowanych wskaźników cząstkowych, metodę analizy podobieństwa według procedury Mc Quitty’ego oraz metodę analizy skupień Warda. Otrzymane rezultaty wskazują, że mimo dokonanych inwestycji i inicjatyw oddolnych o rozwoju gospodarczym można mówić jedynie w przypadku Tuczna i Morynia, dla których wartość wskaźnika syntetycznego znacząco wzrosła. Tuczno wyróżnia dobrze rozwinięty rynek pracy i wysoki udział średnich przedsiębiorstw w strukturze gospodarki, co świadczy o jego odrębności i większym podobieństwie do małych miast powiatowych. Pozostałe ośrodki cechują się znacznym stopniem podobieństwa – mają ograniczone zasoby lokalne, a ich funkcja w głównej mierze sprowadza się do zapewnienia dostępu do podstawowych usług publicznych w ramach infrastruktury administracyjnej i społecznej. Dominuje w nich drobna działalność gospodarcza z zakresu handlu czy budownictwa, a w Suchaniu i Ińsku także przetwórstwa. W ostatnim czasie w najbardziej niekorzystnej sytuacji gospodarczej znalazły się Nowe Warpno oraz Cedynia, które wymagają interwencji z zewnątrz, aby wytworzyć mechanizmy nowej ścieżki rozwoju.