Międzynarodowe projekty badawcze realizowane w Zakładzie Geografii Ekonomicznej UAM - Stryjakiewicz, Tadeusz (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2020)
Umiędzynarodowienie badań jest jednym z priorytetów działalności naukowej Zakładu Geografii Ekonomicznej (wcześniej Zakładu Polityki Regionalnej i Integracji Europejskiej) UAM od początku jego istnienia, tj. od 2002 r. Artykuł przedstawia udział Zakładu w kilku międzynarodowych projektach badawczych o akronimach ACRE, CIRES, RurAction, Re-City, FilmInd oraz efekty naukowe i praktyczne ich realizacji.