Przejawy pomocy sąsiedzkiej organizowanej on-line w czasie izolacji społecznej. Przykład inicjatywy Widzialnej Ręki w Poznaniu - Paluszkiewicz, Maria; Olejniczak, Artur (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2020)
W dobie kryzysu epidemicznego, jaki nastąpił w 2020 r., pomoc sąsiedzka zyskała na wartości jak nigdy dotąd. Jedną spośród wielu akcji pomocowych była grupa facebookowa Widzialna Ręka zrzeszająca mieszkańców Poznania oraz okolicznych gmin. Celem społeczności Widzialnej Ręki jest pomoc osobom, które nie potrafią lub nie mogą odnaleźć się w trudnej sytuacji społecznej izolacji. W artykule przedstawiono wyniki badania obszaru działalności Widzialnej Ręki. Na podstawie tego studium przypadku określone zostały: forma, rodzaj, lokalizacja oraz grupy odbiorców pomocy sąsiedzkiej.