Konferencja - Staszewska, Sylwia (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2020)
Wydział Geografii Społeczno-Ekonomicznej i Gospodarki Przestrzennej był organizatorem konferencji pt. „Sołeckie strategie rozwoju determinantą strategii rozwoju gminy” w dniu 14.10.2020, odbywającej się na platformie Microsoft Teams. Konferencja miała na celu upowszechnienie wiedzy z zakresu warunków życia obszarów wiejskich gminy Kobylin, była miejscem promocji jakości życia na wsi, dzielenia się informacją dotyczącą sposobu zarządzania projektami, które były już realizowane na terenie jednych sołectw, a mogą być realizowane w przyszłości w innych. Konferencja miała także na celu prezentację planowanych kierunków rozwoju lokalnego gminy Kobylin z uwzględnieniem potencjału ekonomicznego, społecznego i środowiskowego przedmiotowego obszaru. W konferencji wzięło udział 40 osób (wśród nich byli: mieszkańcy gminy Kobylin, pracownicy UG Kobylin, pracownicy Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi UMWW, pracownicy Wielkopolskiej Izby Rolniczej i Stowarzyszenia Sołtysów Województwa Wielkopolskiego, a także pracownicy nauki i studenci).