Wprowadzenie - Churski, Paweł (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2021)
Przedstawiamy Państwu nr 53 czasopisma „Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna” przygotowywanego przez Wydział Geografii Społeczno-Ekonomicznej i Gospodarki Przestrzennej Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Jest to zbiór ośmiu artykułów opracowanych przez autorów z ośrodków naukowych z całej Polski w formule Varia. Trzy z nich zostały napisane przez uczestników konferencji „Rewitalizacja miast i odnowa wsi”, która odbyła się w dniach 22–23 października 2020 r. na Wydziale Geografii Społeczno-Ekonomicznej i Gospodarki Przestrzennej UAM i była trzecią edycją cyklu Dni Planisty organizowanego przez Akademickie Koło Naukowe Gospodarki Przestrzennej, bardzo prężnie działające przy naszym wydziale.