Idea miasta użytecznego, czyli prawda o wyludnianiu i kurczeniu się miast w kontekście systemowym - Kaczmarek, Jacek; Dąbrowski, Adam (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2021)
W ostatnich latach obserwuje się zjawisko wyludniania i kurczenia się miast. Depopulacja dużych miast jest bez wątpienie faktem demograficznym. Proces depopulacji miast stał się podstawą licznych raportów i alarmistycznych prac badawczych. Można jednak stwierdzić, że podstawy diagnostyczne wspomnianego zjawiska mają zawężony fundament metodyczny. Jako miarę depopulacji przyjmuje się zazwyczaj liczbę stałych mieszkańców (według miejsca zamieszkania). W ten sposób pomija się różnorodność, złożoność i dynamikę procesów zachodzących we współczesnych miastach. Postmodernistyczna rzeczywistość jawi się jako posegregowany, separowany świat. Należy zatem poddać pod dyskusję stosowane podejścia diagnostyczne. Idąc dalej, można uznać, że pomiar wyludniania i kurczenia się miast według liczby stałych mieszkańców jest uproszczony, ponieważ ignoruje istotę miejskości, czyli różnorodność walorów miejskiej przestrzeni wymiany (ich wartość użytkową). Idee zawarte w artykule powinny wywołać krytyczną dyskusję w gronie badaczy zajmujących się kwestiami miast. Zdaniem autorów grzechem współczesnej geografii społeczno-ekonomicznej i gospodarki przestrzennej jest sprowadzanie wielkich spraw człowieka do zagadnień poprawnej reprezentatywności.