Projektowanie uniwersalne w procesie rewitalizacji. Przykład odnowy ulicy św. Marcin w Poznaniu z perspektywy Poznańskiej Mapy Barier - Koliński, Krystian; Nowak, Zuzanna (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2021)
Ulica św. Marcin w Poznaniu stanowiła niegdyś jedno z ważniejszych miejsc na mapie Poznania, które tętniło życiem. Aby przywrócić dawny charakter przestrzeni, ulicę objęto projektem rewitalizacyjnym Centrum I, którego celem była rewaloryzacja przestrzeni publicznej, odnowa infrastruktury technicznej oraz uspokojenie ruchu samochodowego. Po zakończeniu prac remontowych i oddaniu części ulicy św. Marcin do użytku pojawiło się wiele opinii użytkowników badanej przestrzeni, mówiących, że jest ona wciąż niedostępna ze względu na obecność barier architektoniczno-urbanistycznych. Celem artykułu jest przedstawienie, jak działania rewitalizacyjne wpłynęły na poziom dostępności przestrzeni ulicy św. Marcin w Poznaniu. Autorzy odpowiedzą na pytanie, czy projekt rewitalizacyjny został stworzony i zrealizowany z uwzględnieniem zasad projektowania uniwersalnego.