Zaangażowanie społeczne w procesie odnowy wsi i miasta na przykładzie gminy Międzybórz - Wrembel, Karolina; Kamzol, Anna (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2021)
W gminie Międzybórz na skutek inicjatywy oddolnej zaczęło ponownie funkcjonować partnerstwo lokalne, które zrzesza m.in. burmistrza, sołtysów, lokalne fundacje i organizacje pozarządowe. Projekty społeczne stały się impulsem do próby podjęcia współpracy ze wszystkimi aktorami na obszarze jednostki. Odpowiedzią na potrzebę zrzeszania się okazało się partnerstwo lokalne, którma służyć współdziałaniu różnych podmiotów na rzecz danego obszaru. Celem publikacji jest przedstawienie procesu powstawania partnerstwa lokalnego w gminie Międzybórz i jego wpływu na proces odnowy wsi oraz rozwój lokalny gminy. Wyniki badań zwracają uwagę na rangę aspektu społecznego w rozpoczęciu i kontynuowaniu procesu odnowy wsi oraz rozwoju lokalnego ze szczególnym uwzględnieniem zaangażowania społecznego.