Turystyka uzdrowiskowa w Polsce – rozważania nad istotą, determinantami i przyszłością - Królak, Sylwia (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2021)
Celem artykułu jest przedstawienie podstawowych zagadnień z zakresu turystyki uzdrowiskowej, elementów oferty uzdrowisk, determinantów i perspektyw rozwoju turystyki uzdrowiskowej. Turystyka uzdrowiskowa staje się jedną z najdynamiczniej rozwijających się dziedzin turystyki. Związane jest to z pewnością ze starzeniem się społeczeństwa, rosnącą świadomością seniorów i modą na zdrowy styl życia oraz wzrostem zamożności społeczeństwa. Największym wyzwaniem, przed jakim stoją polskie uzdrowiska, jest wyjście poza świadczenie usług stricte leczniczych i przygotowanie się na nowego odbiorcę – nie tylko pacjenta, ale i turysty. W artykule dokonano analizy piśmiennictwa krajowego i zagranicznego oraz danych statystycznych i wniosków z własnej obserwacji.