Prof. UAM dr hab. Roman Matykowski – o Jubilacie - Tobolska, Anna; Weltrowska, Justyna; Bogacka, Emilia (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2021)
Prof. Roman Matykowski urodził się w niełatwych czasach powojennych, 12 marca 1950 r. w Poznaniu. Od ponad pół wieku związany jest z Uniwersytetem im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, gdzie w 1974 r. ukończył studia na kierunku geografia ze specjalnością geografia ekonomiczna na Wydziale Biologii i Nauk o Ziemi. Pracę magisterską pt. „Struktura regionalno-administracyjna powiatu Krotoszyn na podstawie powiązań usługowych” napisał pod kierunkiem prof. dr. hab. Zbyszko Chojnickiego. W tym samym roku zdał egzamin na studia doktoranckie w Instytucie Geografii PAN w Warszawie, jednak ze względu na nieuregulowany stosunek do służby wojskowej nie został przyjęty. Rozpoczął więc pracę jako nauczyciel w Liceum Ekonomicznym w Złocieńcu, a w 1975 r. odbył roczną służbę wojskową w Szkole Oficerów Rezerwy przy Wyższej Szkole Oficerskiej Wojsk Artylerii i Rakietowych w Toruniu oraz w jednostce Pomorskiego Okręgu Wojskowego. Następnie w 1976 r. krótko pracował jako meteorolog w Instytucie Meteorologii i Gospodarki Wodnej w Poznaniu. Od roku 1977 związał swoją karierę zawodową z ówczesnym Zakładem Geografii Ekonomicznej Instytutu Geografii UAM, w którym przez pierwsze dwa lata zatrudniony był jako pracownik inżynieryjno-techniczny, a następnie na stanowisku starszego asystenta. W tym początkowym okresie pracy naukowej zainteresowania badawcze prof. Matykowskiego skoncentrowały się na koncepcjach dotyczących struktury przestrzennej miast w ujęciu behawioralnym, w tym postrzegania miasta przez mieszkańców i ich zachowań w przestrzeni miejskiej, szczególnie analizowanych w kontekście układów miejsc docelowych cyklicznych podróży wewnątrzmiejskich, osadzonych w koncepcji ekologii społecznej. W lipcu 1987 r. obronił doktorat pt. „Struktura przestrzenna Gniezna i przemieszczenia jego mieszkańców”, którego promotorem był również prof. dr hab. Zbyszko Chojnicki.