Wprowadzenie - Główczyński, Maciej; Wronkowski, Adam; Staszewska, Sylwia; Bajerski, Artur (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2021)
Współczesna geografia społeczna koncentruje się na badaniu procesów, które prowadzą do ubóstwa, powstawania nierówności społecznych oraz upadku systemów społeczno-ekonomicznych. Prace dotyczące tego zagadnienia skupiają się także na identyfikacji i analizie aktywności przestrzennych i społecznych człowieka w środowisku miejskim, co wiąże się z rozwojem nurtu behawioralnego w geografii, którego głównym przedmiotem badań jest zrozumienie mechanizmów aktywności człowieka w otaczającej go przestrzeni. W kręgu zainteresowań geografów społecznych są zarówno zachowania pojedynczych jednostek, jak i ich kontekst społeczny, kulturowy oraz ekonomiczny. Współczesne badania behawioralne w geografii społecznej koncentrują się wokół takich zagadnień, jak: percepcja środowiska, podejmowanie decyzji i dokonywanie wyborów, motywacje i preferencje, zachowania indywidualne i grupowe w przestrzeni. Nurt behawioralny rozwija się nie tylko w geografii. Zarówno socjologowie, psychologowie, etnologowie, jak i urbaniści badają z różnych perspektyw zachowania człowieka.